Vand til ølbrygning

Vand til ølbrygning

Vigtigt med godt vand til ølbrygning

Vi er så heldige i Danmark, at alt vores kolde vand bliver betragtet som sterilt, og derfor velegnet til både at drikke direkte fra vandhanen, og også langt hen ad vejen at benytte til ølbrygning.

Dog er det hovedsageligt i de store byer, hvor der tilsættes klar til vandet, som kan smages, hvis der er tilsat for meget og dermed også kan smages i det færdige øl.

Heldigvis er det ikke så udbredt at tilsætte klar mere, men hvis du er så uheldig at have vand der smager af klor, så kan du købe forskellige filtre til at tappe vandet igennem, der fjerner klorsmagen.

Her kan bl.a. nævnes et 3-trins osmoseanlæg, som fjerner 90-99% af alle faste stoffer i vandet, herunder uorganiske mineraler. Da vi mennesker har brug for de mineraler der findes naturligt i vores vand, så skal der tilsættes mineraler til dit osmosevand før det benyttes til brygning, eller der skal anvendes et mineralfilter, hvis du ønsker at bruge osmosevand som drikkevand. Mineralerne i postevandet er med til at opretholde en balance, der gør, at kroppens egne mineraler ikke udvaskes. Enhver brygforretning der sælger ingredienser til ølbrygning, har også mineraler til netop den øltype du ønsker at brygge.

Der kan være mange grunde til at komme i gang med at vandbehandle brygvandet. Det kan være af ren nysgerrighed, hvad det kan gøre til dit øl, eller at der faktisk findes ting i dit vand du ønsker at komme af med.

En anden ting der kan være ønskeligt at fjerne, er kalken (for høj PH-værdi). 

Langt de fleste oplever, at deres PH-værdi ligger for højt. Der er to muligheder for at sænke PH værdien, nemlig syre eller salte. Typisk tilsættes mælkesyre eller der bruges et par hundrede gram surmalt pr. 20 l øl til din brygopskrift.

Hvis der skal brygges pilsner eller IPA, er målet at få frem den sprøde smag i øllet. Derfor skal PH-værdien ligge omkring 5.2 - 5.6 i mæskegryden, hvilket kan måles med et PH-meter.

For øvrige øltyper som Ale og Stout, er PH-værdien ikke så vigtig, da disse har langt mere fyldige og komplekse smage, som overskygger den højere PH-værdi.

Man kan altid kontakte sit lokale vandværk, for at få den seneste vandrapport, for at se om det er vigtigt at vandbehandle eller reducere PH-værdien, eller du kan kontakte din lokale brygforretning, for at høre mere om, hvordan du forholder dig med netop dit brygvand.

3-trins osmoseanlæg

3-trins osmoseanlæg
Vandrapport fra 28.11.2018 fra Havdrup Vandværk

Vandrapport fra 28.11.2018 fra Havdrup Vandværk